sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Klinikkaopettajan mietteitä jakson lopulla

Näin se 4 kuukauden pilottijakso hurahti! Jakson alussa tuleva aika tuntui niin pitkältä ja mietin, että siinä ajassahan ehtii vaikka mitä. No, ei ehtinyt vaikka mitää. Paljon kuitenkin ehti ja täytyy sanoa, että aika on ollut erittäin mielenkiintoinen ja antoisa! 

Opettajanahan jakso on ollut ihan mahtava. Päästä näkemään ja tekemään oikeaa hoitotyötä aidoissa tilanteissa. Paljon olen itsekin oppinut. On ollut myöskin ilo tutustua ryhmän opiskelijoihin näin hyvin! Yhtä lähelle opiskelijoita ei pääse perinteisessä luokkaopetuksessa. 

Mallin suurin hyöty liittyyneekin tähän. Kun on lähellä opiskelijoita, heidän osaamistaankin on helpompi arvioida. Onhan se eri asia nähdä opiskelija työskentelemässä aidoissa työelämätilanteissa kuin koulussa laboraatiotunneilla. Lisäksi olemme päässeet tekemään melko yksilöllisiäkin ratkaisuja; osa opiskelijoista ei tarvinnut yhtä paljon tukea kuin toiset, osan kanssa keskityttiin enemmän koulutehtävien ratkomiseen jne. Myös oman osaamisen esille tuomisessa saatettiin joustaa. Jos opiskelijasta tuntui paremmalta tuoda osaamisensa esille suullisesti ennemmin kuin kirjallisesti, se sallittiin. 

Onhan mallissa toki heikkouksiakin. Pitkä työelämäpainotteinen jakso vaatii kuitenkin opiskelijaltakin paljon, varsinkin kun lisänä on runsaat opiskelutehtävät, tutkintotilaisuuteen valmistautumiset jne. Malli vaatii myös opiskelijan omaa aktiivisuutta eli sitä, kuinka hanakasti hakeutuu uusiin oppimistilanteisiin. Jakso myös koettiin hieman hajanaiseksi; oli työssäoppimista, teoriapäiviä, etäpäiviä, lääkelaskujen harjoittelupäiviä, osastotunteja ja juhlapyhiäkin. Palaute otettiin kehittämisideoina vastaan! 

Kiitän kaikkia Mäntyläkotien, Hopeasillan ja Kanervalan yksiköitä lämpimästi hyvästä yhteistyöstä! Kiitän myös opiskelijoita - teistä tulee hyviä lähihoitajia! Minä palaan tavanomaisempaan opetustyöhön, joka sekin on oikein mukavaa. :) 

Klinikkaope


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti